Corona: informatie voor klanten
De Voedselbank Nijmegen & Overbetuwe is gewoon actief, ook in deze bijzondere tijd. De afhaaltijden en -locaties zijn ook niet anders dan normaal. Wel gelden nu natuurlijk wat extra spelregels bij het afhalen van pakketten. Er wordt strikt op toegezien dat iedereen zich daar ook aan houdt om de risico’s op verspreiding van het corona-virus en besmetting van kwetsbare mensen écht zo klein mogelijk te maken.
Naast de uitgifte op locatie worden er ook pakketten bezorgd. Bij onze voedselbank staat de veiligheid van onze vrijwilligers voorop: zonder hen houdt ons werk simpelweg op. Alle vrijwilligers hebben duidelijke instructies gekregen waardoor hun en úw veiligheid maximaal gewaarborgd wordt.
Voor u gelden vanaf nu de volgende regels
- Hebt u klachten die lijken op Corona, zoals hoesten, benauwdheid of koorts? Vraag dan iemand anders uw pakket voor u op te halen. Weet u echt niemand te vinden, dan mag u ons vragen het pakket bij u thuis te bezorgen. Mail dan naar intake@voedselbanknijmegen.nl of bel 06 22134130.
- Kom precies op de uitgiftetijden naar het uitgiftepunt. Zo hoeft u niet samen met anderen te wachten en houden we makkelijker een veilige afstand tot elkaar.
- Kom zoveel mogelijk alleen. Neem geen huisgenoten mee of hoogstens één als u de spullen niet alleen kunt dragen.
- Als u in de wachtrij staat, houd dan afstand van anderen. De veilige norm is 1,5 meter. Let op eventuele zichtbare markeringen op de vloer.
- U wordt op ruime afstand van elkaar binnen gelaten en er mogen tegelijk niet meer dan 4 klanten in de afgifteruimte zijn. Volgt u alstublieft de instructies van de vrijwilliger aan de deur nauwgezet op.
- Als u binnen bent, probeer dan uw pakket snel in ontvangst te nemen en in uw tas te doen. Op die manier hoeven anderen niet te lang te wachten. U kunt geen producten teruggeven, maar wordt verzocht alle boodschappen mee te nemen.
- Voorlopig is er geen koffiecorner en handen schudden doen we uiteraard al enkele weken niet meer.
- De vrijwilligers van de voedselbank is opgedragen al deze spelregels strikt toe te passen, uit zorg voor uw en hun veiligheid. Gedraag u alstublieft naar hun aanwijzingen!
Wij vragen u allen om begrip voor het feit dat we voorlopig nogal streng moeten zijn. Alleen op die manier blijft het verantwoord de voedselbank open te houden en u wekelijks te blijven voorzien van een voedselpakket. Wij danken u voor uw medewerking en begrip!
Bezorging
We bieden momenteel een bezorgdienst, om voedselpakketten te kunnen blijven verzorgen voor mensen die vanwege gezondheid niet naar het uitgiftepunt mogen komen. Vóór bezorging informeren wij eerst of er nog andere mogelijkheden zijn het pakket te verkrijgen. Zo mag een pakket altijd namens de klant worden opgehaald worden door iemand anders.
Regels voor bezorging
- Bezorging wordt tijdig aangevraagd. Mail hiervoor naar intake@voedselbanknijmegen.nl of bel 06 2213 4130 (bij voorkeur op dinsdag). Bezorging kan niet meer worden aangevraagd tijdens of na de normale afhaaltijden: wees dus op tijd.
- Bezorgen gebeurt op vrijdag tussen 10.00 en 14.30 uur.
- Klanten moeten thuis zijn als het pakket bezorgd wordt. Het wordt niet voor de deur gezet, omdat dan de voedselkwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden.
- Met klant (of verwijzer) wordt besproken hoe vaak bezorgd kan worden.
Veelgestelde vragen
Nieuwe klanten
Ik heb te weinig geld om voldoende eten te kopen. Hoe vraag ik een voedselpakket aan?
Aanmelden voor de Voedselbank gaat via een bewindvoerder of andere hulpverlener. Meer informatie daarover op de pagina Aanmelden.
Heeft u nog geen hulpverlener? Dan kunt u bij ons een noodpakket aanvragen. Mail daarvoor uw gegevens naar intake@voedselbanknijmegen.nl of bel met 06 2213 4130. Het noodpakket ontvangt u twee tot drie weken. Gebruik die tijd om een hulpverlener in te schakelen:
- Woont u in de gemeente Nijmegen? Dan kunt u de Stip-lijn bellen, op 024 3502 000, maandag t/m vrijdag van 9-13 uur (na wk 36 weer tot 17 uur). De Voedselbank heeft afspraken gemaakt met Stip: als u hen belt, zorgen zij, dat u een afspraak krijgt met iemand van Bindkracht10 die de aanvraag voor u kan doen.
- Woont u in de gemeente Overbetuwe? Neem dan contact op met het Sociaal Team Overbetuwe, 06 1173 6168, maandag t/m vrijdag van 8.30-13.00 uur.
Ik wil graag een voedselpakket aanvragen, maar mijn financiële gegevens zijn nog niet duidelijk.
Als uw inkomsten en uitgaven door de huidige crisis onduidelijk zijn, kan een hulpverlener of verwijzer toch een pakket voor u aanvragen. Bij een duidelijke uitleg kunnen wij zonder exacte cijfers toch een tijdelijk pakket toekennen als de situatie daarom vraagt.
Huidige klanten
Ik behoor tot de risicogroep. Mag ik mijn pakket ophalen?
Als u tot een risicogroep behoort, bent u waarschijnlijk al gevaccineerd. U kunt dan weer zelf ophalen. In de risicogroep en toch niet gevaccineerd? Bel dan de intake op dinsdagmorgen om te overleggen: 06 221 34 130.
Ik heb normaal een goede gezondheid, maar ben nu verkouden. Mag ik mijn pakket ophalen?
Als u kucht, hoest en/of verkouden bent mag u niet op het uitgiftepunt komen. Vraag een ander het pakket voor u op te halen. Als u echt niemand heeft die uw pakket kan ophalen, kunt u vragen om noodbezorging. Vraag dat bij voorkeur aan per e-mail aan intake@voedselbankijmegen.nl. Als dat echt niet lukt, kunt u ook bellen: 06 221 34 130.
Ik heb geen klachten, maar één van mijn huisgenoten is wel ziek, heeft koorts én is verkouden. Mag ik mijn pakket ophalen?
Als een van uw huisgenoten koorts heeft of verkouden is, mag u gewoon op het uitgiftepunt komen. Heeft uw huisgenoot corona en bent u nog niet twee keer gevaccineerd, dan mag u niet komen. Vraag dan een ander het pakket voor u op te halen. Als u echt niemand heeft die uw pakket kan ophalen, kunt u vragen om noodbezorging. Vraag dat bij voorkeur aan per e-mail aan intake@voedselbankijmegen.nl. Als dat echt niet lukt, kunt u ook bellen: 06 221 34 130.
Ik heb geen klachten, maar ben bang om te komen. Hoe kan ik toch een pakket krijgen?
Op de uitgiftepunten zijn allerlei maatregelen genomen waardoor u gerust kunt komen. Uw veiligheid en die van onze vrijwilligers staat voorop. Overal wordt de afstand van 1,5 meter aangehouden. Bent u toch te angstig, dan kunt u altijd uw pakket door iemand anders op laten halen. Als u echt niemand heeft die uw pakket kan ophalen, bel dan op dinsdagmorgen om te overleggen over een oplossing: 06 221 34 130.
Wat moet ik doen als ik niet kan komen?
Hiervoor gelden de normale regels. Als u op vrijdag uw pakket niet op kunt komen halen, laat u dat vóór donderdag 16.00 uur weten, per e-mail naar intake@voedselbankijmegen.nl of bel 06 221 34 130. Komt u uw pakket altijd op woensdag halen? Dan willen wij vóór dinsdag 12.00 uur bericht ontvangen.
Geef duidelijk de reden door waarom u niet kunt ophalen. Als u niet kunt komen door de bijzondere omstandigheden i.v.m. Corona, kunnen wij wellicht bij u bezorgen.
Mag iemand anders mijn voedselpakket ophalen?
Ja, u kunt uw pakket altijd door iemand anders laten ophalen. Wanneer iemand het pakket meerdere keren voor u komt ophalen, geef dan de naam van die persoon door via intake@voedselbankijmegen.nl of bel 06 221 34 130.
Mag ik mijn kinderen meenemen als ik het pakket kom ophalen?
Op de uitgiftepunten mag het niet te druk worden, dus kom zo veel mogelijk alleen. Wanneer u geen oplossing weet en toch de kinderen moet meenemen, overleg dit dan op het uitgiftepunt.
Mijn pakket gaat stoppen omdat ik verlenging moet aanvragen. Wat kan ik doen?
Veel klanten kunnen op dit moment hun hulpverlener moeilijk bereiken. Wij zullen daarom niet zomaar stoppen wanneer verlenging aangevraagd moet worden. Hebt u een brief hebt gekregen dat u verlenging moet aanvragen, maar dat lukt niet? Laat het ons weten. Dan zoeken we samen naar een oplossing. Bel 06 221 34 130 of mail naar intake@voedselbanknijmegen.nl.
Moet ik bij het ophalen van het voedselpakket een mondkapje dragen? En waarom?
Nee, sinds de versoepelingen van deze zomer is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht.
Wanneer gaat de kledingbank weer open?
De kledingbank is weer gewoon open. Zie kledingbanknijmegen.nl voor meer informatie.